09-09-09

moeilijke vragen.

Jonas is de laatste tijd veel over de dood bezig. Ik denk dat hij wil begrijpen wat er gebeurt als mensen sterven; Mijn schoonzus haar hond is 3 weken geleden gestorven, en jonas trekt dit hem nogal fel aan. Hij vraagt waar gaat ina(de hond) naar toe mama, en waarom komt hij niet meer terug. Is hij nu bij Lady( onze vroegere Labrador)? Ik zeg hem dan dat tina naar de sterretjes is gegaan. Dat de engeltjes van hun een sterretje hebben gemaakt. Dat als mensen en dieren sterven begraven worden, en bij de engeltjes gaan.Vraagt hij gaan die engeltje tina dan uit de put halen. Wat antwoord ik daar dan in godsnaam op zég...

19:46 Gepost door sterspiegeltje in Algemeen | Permalink | Commentaren (3) |  Facebook |

Commentaren

Hey,
Mijn zoon was 4jaar toen zijn papa stierf. Ik had hem toen ook een verhaaltje voorgeschoteld. Papa was in de hemel en hij kon er nog tegeen praten want papa kan dat horen. Soms lieten we een ballon vliegen naar de hemel als cadeautje voor papa.Zijn vragen over papa en de dood bleven echter bestaan. Wat kon papa eten in de hemel? Ik stelde alles heel mooi voor met het idee dat hij dan gerust gesteld was. Het tegenovergestelde was waar. Omdat auti's alles geloven en letterlijk nemen, wou hij dan ook maar dood gaan als alles zo mooi en zo lekker was in de hemel. Mijn dokter heeft me toen gezegd dat ik beter de waarheid vertelde. Papa is dood, papa is er niet meer.

De dood is iets waar hij nog steeds niet mee kan omgaan. Het is dan ook iets ijl. Niemand kan vertellen wat dood zijn in feite betekent. Godsdienstig gaan we naar de hemel of de hel. Ook twee begrippen die in het ijle leven. Op een gegeven moment kreeg hij les over de dood in een godsdienst les. Helemaal overstuur voor een paar weken lang was hij daarna. Ook nu in het middelbare wordt er aandacht besteed aan de dood omdat het voor auti's moeilijk is om mee om te gaan. Vooral angst voor de dood is aanwezig hier.

Ondertussen zijn er nog mensen gestorven in de familie. Weer die vragen rond de dood. Waarom is die dood? Omdat die ziek was en niet meer kon genezen, antwoordde ik dan bv. Vanaf toen staat ziek zijn gelijk met dood gaan.

De dood is dus een moeilijk onderwerp dat met angst gepaard gaat. Vooral afscheid kunnen nemen is belangrijk. Ik bedoel dan zoals een begrafenis. Tot hiertoe krijg ik mijn zoon niet mee naar een begrafenis omdat zijn angst daarvoor te groot is.

In heel deze reactie wil ik in feite aantonen hoe belangrijk het is om zo realistisch mogelijk om te gaan met de dood. Alles wat we vertellen over hemel of ballonnnen of sterretjes en engeltjes, worden te letterlijk genomen en er blijven vragen rond. De goede manier heb ik ook nog steeds niet gevonden om hem met de dood te laten omgaan. De waarheid is cru maar wel eerlijk en realistisch. Ik vraag nu raad aan een geneesheer als ik hier nog eens mee geconfronteerd wordt en vraag hulp aan de school om hem op te vangen.

Gepost door: onbegrijpelijke | 10-09-09

Hoi,

hier heb ik elfenzoon verteld dat als je dood gaat, je lichaam begraven wordt en in de grond weer aarde wordt waarin de bloemetjes en plantjes kunnen groeien. Jijzelf die in je lichaam zit, waarmee je voelt als je boos, bang of blij bent stijgt onzichtbaar op in de lucht. Sommige mensen geloven dat je in de hemel blijft zweven, en andere mensen geloven dat je opnieuw een lichaampje zoekt waarin je dan opnieuw geboren wordt of een sterretje wordt.
Elfenzoon zei dat hij geloofde dat jezelf een sterretje wordt net zo lang tot je weer zin krijgt om opnieuw geboren te worden. 'Als dat gebeurt dan zien de mensen een vallende ster, mama.' En ik vond dat nog een mooie gedachte ook :-)
Het feit dat je lichaam in de grond aarde wordt die de bloemetjes en de planten doet groeien vindt hij een heel leuk idee. 'Zo is het niet meer zo erg om dood te gaan, want zo helpen wij dan de natuur,' vindt hij.

Gepost door: elfenmama | 10-09-09

Dat is echt een heel mooi verhaal elfenmama. Ga het zo proberen uit te leggen aan jonas.

Gepost door: Marleen | 13-09-09

De commentaren zijn gesloten.